Raken door vernieuwing

Circular Design Labs

-

Urban-Goods & IMSA introduceren Circular Design Labs als een aanpak om samen nieuwe oplossingen te ontwerpen als antwoord op uitdagingen op persoonlijk, organisatie en stedelijk niveau als spelers in een nieuw economisch, circulair speelveld. We leggen kort uit waar Circular Design Lab over gaat en ( WAT ) wat het ( WIE ) -creatieve - ondernemers en organisaties kan bieden ( WAAROM ) en hoe je eerste stappen kan maken ( HOE ) met circulair design.

Met de ontwikkeling van een circulaire economie gaan ondernemingen zich in een ander speelveld bevinden.
Succesvol opereren in een economie waarin gebruik steeds meer terrein wint ten opzichte van verbruik, vraagt
om aanpassingen van de bedrijfsvoering en de manier waarop systemen, processen, producten en diensten ontworpen
worden. De relaties ( door in termen van service en prestatie te denken ) met klanten, leveranciers, distributeurs, financiers en stakeholders worden relevant door gedeelde belangen die samenkomen in een gezamenlijk verdienmodel.

Design als houding en middel speelt een hoofdrol in een circulaire economie omdat oplossingen niet verzonnen maar cocreatief, slim en modulair ontworpen dienen te worden door belanghebbenden ( klant, producent en partners ). Hiermee krijgt transparantie, eigenaarschap samenwerking en verantwoordelijkheid een verdienmodel. Game design thinking en design thinking worden ingezet in de labsessies als methodieken om deelnemers op een geëngageerde wijze stapsgewijs te ondersteunen in een vernieuwingstraject.

aantal personen

Dank voor je aanvraag! Wij zullen je inschrijving behandelen en nemen contact met je op.

 

Hartelijke groet,

Innotoon Team

Lunchconcert HKU concervatorium orkest

-

Op woensdagmiddag organiseert Innotoon samen met het concervatorium van de HKU een lunchconcert, waarbij innovatie en het thema 'wie anders kijkt, ziet' centraal staan.

 

Heb je zin en interesse? Schrijf je dan in!

 

 

aantal personen

Dank voor je aanvraag! Wij zullen je inschrijving behandelen en nemen contact met je op.

 

Hartelijke groet,

Innotoon Team

Kraaijvanger presenteert visie stadskantoor

-

Architectenbureau Kraaijvanger presenteert haar visie op het ontwerp van het gloednieuwe stadskantoor Utrecht tijdens Innotoon 2015. Ze verzorgt een presentatie en een rondleiding door het gebouw.

Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal. Het toegankelijk maken van zowel stationshal als stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen vormt één van de uitdagingen. De complexiteit van deze ontwerpopgave wordt nog vergroot door de geplande vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau, en procedureel door het grote aantal deelnemende partijen met bijbehorende – tegengestelde – belangen.

Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen voor een modern kantoorconcept met flexibele, persoonsongebonden werkplekken. Drie verdiepingen (niveau 6, 11 en 21) worden ingericht als plaza voor vergaderen, eten en ontmoeten.

 

Heb je interesse? Schrijf je in!

aantal personen

Dank voor je aanvraag! Wij zullen je inschrijving behandelen en nemen contact met je op.

 

Hartelijke groet,

Innotoon Team

Trajectum Lumen

-

Innotoon organiseert samen met Arthur Klink, senior adviseur gemeente Utrecht, speciaal voor de bezoekers van Inntoon, rondleidingen langs een lint van lichtkunstobjecten in het centrum van Utrecht: Trajectum Lumen.

Startpunt is het stadskantoor. Om 18:30 uur beginnen de rondleidingen.

A Utrecht tale of light
De Romeinen wisten het al: in Utrecht is het goed toeven. Zodoende sloegen ze rond 50 na Christus hun kampementen op ter hoogte van het huidige Domplein. Sindsdien is er altijd wel wat te beleven in de stad in het hart van Nederland. Trajectum Lumen eert de rijke geschiedenis van Utrecht met een oogstrelende lichtkunstroute die 365 avonden per jaar te bewonderen is.

Trajectum Lumen is een ontdekkingstocht in het duister langs artistiek uitgelichte locaties in de bijzondere Utrechtse binnenstad. Na het vallen van de avond, voert Trajectum Lumen je van het centraal gelegen Vredenburg langs een groeiend aantal projecten van gerenommeerde (inter)nationale lichtkunstenaars. Sinds de lancering voorjaar 2010 duiken op de route steeds méér nieuwe lichtkunstwerken op. Samen brengen deze het heden en verleden van de stad op spectaculaire wijze tot leven.

Schrijf je in voor de rondleiding en klik hier
Wil je meer weten over Trajectum Lumen? Klik dan hier

aantal personen

Dank voor je aanvraag! Wij zullen je inschrijving behandelen en nemen contact met je op.

 

Hartelijke groet,

Innotoon Team

Mindlogyx toont filosofie van Social City

-

In het ontwikkelen van een omgeving staat de mens centraal.
Mindlogyx ontwikkelde een methode voor het bouwen van de Social City en vertelt over de ervaringen die zijn opgedaan in de gemeente Zwolle.

Wat motiveert de mens bij het nemen van zijn beslissingen?
Waar moeten wij bij het ontwikkelen van een omgeving rekening mee houden om te zorgen dat deze aansluit bij de gebruiker?
Ben je geïnteresseerd? meld je dan via de site aan.

aantal personen

Dank voor je aanvraag! Wij zullen je inschrijving behandelen en nemen contact met je op.

 

Hartelijke groet,

Innotoon Team

compostfabriek van moniek van der hoorn

-

'Ik heb de compostfabriek ontworpen omdat er veel huizen in de stad zijn die geen GFT-bak hebben. In organisch afval zitten veel waardevolle elementen (zoals fosfor en kalium) die naar verwachting in de toekomst op zullen raken. Deze elementen zijn nodig voor een vruchtbare bodem. Door GFT te composteren blijven deze elementen behouden en kan organisch afval hergebruikt worden. Zo is de cyclus weer rond.'

 

Moniek van der Hoorn is een net afgestudeerd product ontwerpster. Als ontwerpster houdt zij zich bezig met de thema's voeding, natuur en milieu. Ook hergebruik speelt een rol. Met deze thema's wil ze op een visuele manier educatie geven, en mensen prikkelen om bewust met hun omgeving en middelen om te gaan. En boven alles wil ze laten zien dat het allemaal ook gewoon leuk kan zijn. Zo ook met De Compostfabriek.


De compostfabriek is een gebouw opgebouwd uit kratten die gevuld kunnen worden met groente-, fruit- en tuinafval. De kratten worden gevuld met verschillende lagen. Compostwormen gaan eerst in het onderste deel, wanneer ze deze krat leeg gegeten hebben kruipen zij via kruipgaten door naar de krat erboven. Zo gaat het proces voort. Wanneer de inhoud van de kratten leeggegeten zijn door de wormen kan de compost gebruikt worden voor nieuwe planten. Hierna kan de bak opnieuw worden opgebouwd. Zo kan het proces continue door blijven gaan.


Tegen kost in inwoning zijn in elk gebouw dagelijks honderden compostwormen aan het werk. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit eten. De wormen houden van vochtige ruimten en ze eten vrijwel al het groen afval. Volgens hun dieetwensen eten ze alleen liever geen dierlijk voedsel en gekookt eten. Wanneer ze het naar hun zin hebben zullen er vanzelf eieren en babywormen tevoorschijn komen.

 

Moniek zal op donderdagmiddag 12 februari 2015, binnen het thema 'architectuur en circulaire economie' een korte presentatie houden over de compostfabriek.

eccolo toont innovatieve wayfinding

-

Eccolo heeft een vernieuwende methode ontwikkeld om je weg te vinden in (complexe) omgevingen. Daarbij is op een vernuftige manier gebruik gemaakt van augmented reality, waardoor je via je smartphone eenvoudig in de juiste richting kan worden gestuurd. In samenwerking met studenten van de HKU is het concept uitgewerkt tot een werkend systeem. Dit systeem zal in het stadskantoor van Utrecht en ook in het Centraal Station en de stad worden geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat een living lab waardoor onderzoek zal worden gedaan in een reële omgeving.

Innotoon en Imagining tomorrow

-

Tweehonderd tweedejaars studenten van Hogeschool voor de Kunsten (HKU) zetten in 30 multidisciplinaire teams hun creatieve geest in voor de toekomst van het bedrijfsleven. Dit doen zij in opdracht van 10 zogeheten informanten.

De nieuwe HKU-slogan is ‘De Kunst van de HKU: nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen’. Met het seminar Imagining Tomorrow 2015 gaan zij deze verbindingen aan met het thema Creativiteit in bedrijf in relatie tot co-creatie. Studenten uit verschillende HKU-schools zullen samenwerken en zetten hun creatieve geesten in, om maatschappelijke en bedrijfsmatige vraagstukken op een originele, visionaire manier te belichten.

Op 2 december 2014 was de eerste informatiebijeenkomst, waar alle informanten hun opdrachten hebben toegelicht. Met enthousiasme werd gereageerd op het Innotoon initaitief en werd de intentie uitgesproken om de eindpresentaties van de innovatieve inzichten op Innotoon aan het publiek te tonen.

Imagining Tomorrow 2013, Imagining Tomorrow 2014

Interactive Matter en simpele lichtsturing

-

Tijdens zijn presentatie licht Serge Offermans toe hoe hij een eenvoudige bediening ontwikkelde voor de steeds complexe lichtsystemen, een bediening die aansluit bij de intuïtieve handelingen van de mens.

Serge Offermans (PhD) is afgestudeerd aan de TU Eindhoven, faculteit Industrial Design, en verbonden aan het Intelligent Lighting Institute.
Zijn promotieonderzoek richte zich op de menselijke interactie met licht. LED is de lichtbron van de toekomst. LED's zijn klein en het genereren weinig warmte, zodat de plaatsing praktisch onbeperkt is en daarom te verwerken is in het interieur en de architectuur. Bovendien kunnen zij snel veranderen kleur en intensiteit, en kunnen ze gemakkelijk met computers en elkaar communiceren.
In theorie geven deze gecombineerde eigenschappen de gebruiker volledige controle over de verlichting van een ruimte of object. Echter ontstaan hierdoor nieuwe vragen. Hoe kunnen we de complexiteit van de vele combinatiemogelijkheden als gebruiker nog bevatten? Hoe kunnen we deze complexiteit ook toegankelijk maken voor gebruikers door een goed ontwerp van interfaces, waardoor een snelle en intuïtieve bediening van de verlichting voor gebruikers mogelijk wordt? In zijn promotieonderzoek probeert hij oplossingen te vinden die meer in overeenstemming zijn met het intuïtief menselijke handelen.

Koninklijke Mosa innovatie op Innotoon

-

Mosa heeft een impactvolle innovatie ontwikkeld, die op Innotoon wordt getoond. Verdere informatie over deze innovatie volgt.

'Wij hebben bij Innotoon een inspirerende omgeving gevonden voor het tonen van onze impactvolle innovatie', aldus Erik Kleijnen van Mosa. 'Mosa heeft in het stadskantoor Utrecht de tegels geleverd en is trots om in het prachtige gebouw te kunnen staan. Onze innovatie zal architecten, woningbouwcooperaties en projectontwikkelaars aangenaam verrassen'.

Mosa is een Nederlandse tegelproducent met meer dan 130 jaar ervaring die voortdurend verrast met onderscheidende tegelconcepten voor wanden, vloeren, gevels en terrassen. Met onderscheidende tegels van kwalitatief en esthetisch hoog niveau wil Mosa een bijdrage leveren aan architectonische ontwerpen voor nu en morgen. Innovatie en design zijn daarbij belangrijke waarden. Tijdens het ontwerp- en productieproces zet Mosa zich bovendien sterk in voor duurzaamheid en worden de Cradle-to-Cradle-principes gevolgd.

leonie en lois tonen spijkerbrij

-

Gewapend met een passie voor het hergebruiken van afval en een fascinatie voor ambachtelijkheid willen Leonie Vlaar en Lois Stolwijk laten zien wat je kunt doen met jouw oude spijkerbroek. Dit laten ze zien met hun project ‘Spijkerbrij’.

 

Gebruikte jeans malen ze tot pulp waarna ze er een organische lijmstof of houtlijm aan toevoegen. Het resulterende materiaal – ‘spijkerbrij’ – kun je elke gewenste vorm geven en vervolgens laten uitharden. Lois: 'Bij ons onderzoek kwamen we erachter dat vroeger gebruikte textiel werd gerecycled om er papier van te maken. Dit gebeurt nu nog steeds. Wij zijn uitgegaan van dezelfde techniek maar hebben hem vereenvoudigd en in plaats van papier maken we drie-dimensionale voorwerpen.'

 

Leonie & Lois geven workshops met hun mobiele recycling werkplaats. Door gebruikmaking van low-tech apparaten, aangedreven door hand- en fietskracht, wordt het proces inzichtelijk gemaakt en elektriciteit uitgespaard. Vooralsnog richten ze zich op accessoires (vlinderstrikjes) en interieurproducten (lampenkappen en krukzittingen), maar in principe is het ook mogelijk om board te maken van het materiaal, waarmee meubels en vloerpanelen vervaardig kunnen worden.

Lichtvormgevers toont winning CrispWhite

-

 

Tijdens Innotoon toont Lichtvormgevers de sublimiteit van CrispWhite techniek.

 

Philips ontwikkelde de alom bekroonde CrispWhite technologie, welke eind 2014 op de markt kwam. Lichtvormgevers werd ingeschakeld om de kwaliteit van licht vast te stellen. Het resultaat is een extreem hoge lichtkwaliteit die nauwelijks van het het sprankelende daglicht is te onderscheiden.

 

Professionals die de Philips CrispWhite-technologie bekeken, vonden het licht ervan duidelijk superieur aan dat van halogeen en CDM en dat maakt hem tot winnaar van een Innovatie-award.

Filip van der Heijden van Lichtvormgevers: "Zien is geloven als het aankomt op de CrispWhite-technologie van Philips, die wordt gepresenteerd tijdens Innotoon 2015". De technologie werd al gepresenteerd op de LIGHTFAIR International 2014 in New York en werd bekroond met de felbegeerde LFI Innovation Award in de categorie LED/OLED-chips en -modules.

Duizenden beursbezoekers, waaronder verlichtingsprofessionals en ontwerpers, kregen tijdens de LIGHTFAIR International 2014 in New York en de Guangzhou International Lighting Exhibition een snelle vooruitblik op het ideale lichtspectrum van CrispWhite. “We toonden weefsels in verzadigd rood, blauw en wit die verlicht werden met CrispWhite, naast dezelfde weefsels maar dan verlicht met halogeen- en CDM-lichtbronnen. Een overgrote meerderheid van de bezoekers gaf de voorkeur aan de kleurweergave van CrispWhite”, zei Eric Senders, Product Line Director bij Philips Lumileds.

De CrispWhite-toepassingen werden specifiek ontwikkeld voor omgevingen waar de meest natuurgetrouwe kleurherkenning en beleving centraal staan, waaronder winkels, waarbij de meest duurzame wijze en de hoogste lichtkwaliteit wordt gewenst.

Post en Eger presenteert haar BIM innovatie

-

Tijdens Innotoon presenteert Post en Eger haar nieuwe BIMLINK systeeem. BIMLINK is tevens genomineerd voor de FGNoviteitenprijs 2015, welke op woensdag 14 januari bekend wordt gemaakt op de vakbeurs Facilitair in Den Bosch.

Tijdens Innotoon maak je kennis met een nieuw ontwikkelde module binnen het Bouwwerk Informatie Model (BIM). In samenwerking met specialisten op het gebied van 3D software en BIM toepassingen, heeft Post en Eger de ICT oplossing BIMLINK ontwikkeld.
Deze online database overbrugt het gat tussen de complexe BIM-werkelijkheid van de hedendaagse bouwkundige disciplines en de praktijk van projectontwikkelaars en gebouwbeheerders. Tijdens de plannings-, uitvoerings- en onderhoudsfase van een gebouw is dit een belangrijke kostenbesparend hulpmiddel en ontstaan er minder kansen op fouten.

BIMLINK is een krachtige database-applicatie met een eenvoudige userinterface. Kennis van AutoCAD of Revit is niet langer nodig om gedetailleerde informatie van het gebouw op te vragen, te bekijken of zelfs te bewerken. De 3D-viewer geeft een visuele weergave van het project, zonder dat Revit of AutoCAD geïnstalleerd hoeven te zijn op het systeem.

Post en Eger architectural hardware solutions levert, als producent en leverancier van hoogwaardig hang- en sluitwerk en toegangscontrole-oplossingen, een belangrijke bijdrage aan de toenemende behoefte van de eindgebruiker aan veiligheid, duurzaamheid, privacy en esthetiek.”
Post en Eger is een innovatieve en oplossingsgerichte partner in mechanisch en mechatronisch hang- en sluitwerk.

TDE toont unieke LED met gloeilamp beleving

-

TDE introduceert op Innotoon een unieke combinatie van duurzame LED spot met gloeilampbeleving en super simpele installatie door het 2-draads LED-bus systeem. 

 

TDE ontwikkelde een duurzame LED spot met gloeilamp beleving. De toegepaste LED zorgt voor een energiebesparing van meer dan 70% en verlengt de levensduur tot wel 50.000 branduren.

Op specifieke plaatsen als schouwburgen, hotellobbies of in woningen is de specifieke eigenschap van de gloeilamp, die warmer wit licht geeft bij dimmen, een nadrukkelijke wens.

"Speciaal voor deze omgevingen is de LED Moodspot van TDE een uikomst", aldus Donald van Rijswijck, hoofd product design van TDE. "Dankzij de speciaal ontwikkelde LED module en geïntegreerde intelligentie dimt de Moodspot volgens dezelfde curve als de gloeilamp, de zogenaamde black body curve. Hierdoor is het mogelijk om, in tegenstelling tot standaard LED armaturen, het zo vertrouwde, warme lichtbeeld van de gloeilamp te realiseren".

 

Het toepassen van een wisselende wittint in de spot ging tot nu toe altijd gepaard met een complexe besturingsinstallatie. Met de introductie van het 2-draads LED-bus systeem komt aan deze complexiteit een einde. Het tweelingsnoer zorgt zowel voor voeding als voor het aansturen van de intelligentie in de spot. Dit zorgt voor installatiegemak en daardoor voor lage installatiekosten. 

 

 

Temo Gonzalez Moreno speelt Visual Music

-

Geluid bepaalt hoe wij dingen waarnemen. Geluid speelt een grote rol in het vormen en vervormen van onze herinneringen. Geluid dicteert grotendeels hoe wij met elkaar communiceren. Al sinds het begin van de mensheid zijn wij in staat geweest om geluid te componeren en te arrangeren.

 

Visual Music is een onderzoek naar mogelijke vertalingen van geluid naar tastbare en zichtbare vormen en systemen. Is het mogelijk om de frequenties, die van zoveel belang zijn voor ons, te vangen in een fysiek object? Hoe zou geluid mogelijk eruit kunnen zien in beeld? Met het onderzoek Visual Music probeer ik antwoord te geven op deze vragen met twee projecten.

 

In het project ‘Ring Recordings’, wordt een machine geïnspireerd op de eerste Tin-Foil Phonographs van Thomas Edison gebruikt, om geluid in zilveren ringen op te nemen. Er verschijnt een groef op de oppervlakte van de ring waar het geluid geregistreerd is. Op deze manier wordt het geluid gebruikt als gereedschap voor het geven van vorm en betekenis aan het materiaal. We kunnen zien hoe het geluid (de trillingen in de lucht) eruit ziet en waar het materiaal heeft weggehaald. Zo kunnen wij het geluid van de plekken die wij bezoeken en de mensen die wij ontmoeten opnemen in de ringen, om voor altijd bij ons te dragen.

 

In ‘The Language of Visual Music’ worden geluidsfrequenties gekoppeld aan licht frequenties op de Spectrum of Visible Light. Via een formule worden de frequenties van geluid gelijkgesteld aan de frequenties van kleur (licht). Op deze manier kan er een systeem worden ontwikkeld waarin geluiden beeldend kunnen worden weergegeven in kleuren en vorm.

 

Beide projecten vormen samen het onderzoek Visual Music.


http://www.temogonzalez.nl/Language-of-Visual-Sound

Valmont en cocoonen in de openbare ruimte

-

Valmont introduceert een wereldprimeur: aurorean. Dit innovatieve concept stelt de mens op straat in staat om invloed uit te oefenen op zijn eigen omgeving. Je kan jouw eigen omgeving creëren in de Openbare Ruimte.

aurorean is de nieuwe generatie outdoor producten die naadloos aansluit bij de lokale en wisselende behoeften van de openbare ruimte. Recentelijk onderzoek wijst uit dat deze behoeften resulteren in de volgende kernwoorden: toegankelijkheid, sociale cohesie, welbevinden, veiligheid, duurzaam, verbinden, omgeving voor jouw welbevinden en het creëren van jouw veilige vertrouwde omgeving. Beheerders stellen hoge eisen aan de producten, die zijn samen te vatten in effectiviteit, kwaliteit, concreet, multifunctioneel, betrouwbaar, molestbestendig. aurorean is de eerste generatie producten die met succes vanuit deze kernwoorden is ontwikkeld.

Innotoon

Initiatief van eccolo
en Lichtvormgevers

http://www.innotoon.nl/